Reakcija Telekoma Srbija povodom saopštenja Sarajevo Film Festivala: Organizatori Sarajevo Film Festivala bili upoznati sa predstavljanjem projekta Heroji Halijarda

Reakcija Telekoma Srbija povodom saopštenja Sarajevo Film Festivala: Organizatori Sarajevo Film Festivala bili upoznati sa predstavljanjem projekta Heroji Halijarda

Foto: Telekom Srbija

Kompanija Telekom Srbija učestvovala je na Sarajevo Film Festivalu tri godine zaredom. Naše prisustvo podrazumevalo je kako učestvovanje u nominacijama, tako i panel prezentovanje različitih projekata koje je Telekom Srbija predstavljao samostalno ili u saradnji sa svojim partnerima. Iznenađeni smo reakcijom organizatora Festivala, jer smo po ustaljenoj proceduri, kao i svake godine do sada sve projekte i učesnike na panelima, sa propratnim trejlerima, prijavljivali na vreme.

Ovu činjenicu možemo potkrepiti zvaničnom pisanom komunikacijom između predstavnika nadležnih organizacionih celina u okviru Telekoma Srbija i organizatora Festivala. Takođe, činjenica koja ide u prilog tome da su organizatori festivala bili upoznati sa filmom Heroji Halijarda je i informacija da su samoinicijativno, ponovo u pisanoj komunikaciji još 8. juna poslali upit izvršnim producentima iz Contrast Studios-a sa interesovanjem kako napreduje razvoj filma i da bi ga rado pogledali i uzeli u razmatranje za Festival.

Foto: Telekom Srbija

Film Heroji Halijarda, koji se realizuje u saradnji sa produkcijom Contrast Studios, obrađuje istorijsku činjenicu spasavanja američkih avijatičara od strane srpskog naroda za vreme Drugog svetskog rata, tako da nema prostora za ukazivanje na ideološki propust. Štaviše, Vlada i Vojno Vazduhoplovstvo SAD zvanično navode da Operacija Halyard „još uvek predstavlja najveću spasilačku operaciju američkih avijatičara u istoriji“. „Operation Halyard je bila misija Office of Strategic Services (preteča CIA) spašavanja više od 500 avijatičara SAD koji su bili raštrkani po planinskim regionima Srbije nakon što su im bombarderi bili oboreni od strane Nemaca u Drugom svetskom ratu“. Zvaničnici Vlade SAD redovno obeležavaju i iskazuju svoje „poštovanje za lokalne Srbe, za njihove izuzetne žrtve i heroizam“ tokom ove misije. Njujork tajms naziva Operation Halyard, „odvažnom misijom spašavanja preko 500 savezničkih vazduhoplovaca tokom Dugog svetskog rata, u Jugoslaviji okupiranoj od strane Nacista“.

Svaki pokušaj spekulacija i politizacije jednog filma koji se bavi zvanično nespornim istorijskim činjenicama je zlonameran i bez osnova.

1
❤️
3
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

Nema komentara