Slovenački regulator izjavio da „nema ovlašćenja da se meša” u posao kupovine T-2 od strane United Grupi

Slovenački regulator izjavio da „nema ovlašćenja da se meša” u posao kupovine T-2 od strane United Grupi

Foto: Bojan Puhek, Siol

Slovenački regulator za telekomunikacije, AKOS, izjavio je da prema važećem zakonu o telekomunikacijama u Sloveniji, "nema pravo da se meša" u poslovnu transakciju prodaje operatora T-2 United Grupi odnosno slovenačkom Telemachu.

Podsećamo, United Grupa je obelodanila nameru da kupi operatora T-2, kako bi oni ujedno izbegli stečajni postupak zbog dugova prema SDH. 

U saopštenju koje je preneo slovenački portal Siol, AKOS kaže da će, nakon što dođe do prodaje T-2 United Grupi, regulator će pojačati nadzor tržišta kako bi utvrdio da li će biti neophodno da se preduzmu neke potencijalne mere u svrhu očuvanja tržišnih sila i adekvatnog položaja korisnika.

AKOS je dodatno istakao da će svi ugovori koje korisnici imaju sa T-2 i Telemach Slovenije ostati nepromenjeni. 

"Prodaja kompanije ne utiče na postojeće ugovorne odnose, jer prema Zakonu o obligacionim odnosima, ugovor reguliše prava i obaveze između ugovornih strana i njihovih pravnih naslednika. Dakle, obaveze i prava iz postojećih ugovora se prenose na novog vlasnika, koji mora poštovati postojeće uslove i obaveze. " navodi saopštenje AKOS

Kao i u drugim državama EU, za prodaju određene firme može biti neophodna dozvola lokalne komisije za zaštitu konkurencije, u zavisnosti od mnoštva parametara uključujući i prodajnu cenu, udeo na tržištu, i slično. Za sada nije u potpunosti jasno da li će slovenačka KZK intervenisati u transakciji, ili će transakcija "proći ispod radara. "

Prema podacima AKOS, u Q1 2024 godine, T-2 je imao 7.27% ukupnog udela na tržištu telekomunikacija, dok je Telemach Slovenija imao 25.87%, a najveći operator Telekom Slovenije imao je 35.19% udela. Kod širokopojasnog pristupa Internetu, T-2 drži 21.82% tržišta, Telemach Slovenije 32.87% i Telekom Slovenije 28.21% tržišnog udela. Ako posmatramo IPTV, T-2 ima 32.42% udela, Telemach 6.33% a Telekom Slovenije 42.02% udela. Kod fiksne telefonije, T-2 ima 22.10%, Telemach 35.53% a Telekom Slovenije 34.90% udela. Konačno, kod kablovske televizije (DVB-C) T-2 drži 1.12% tržišta, Telekom Slovenije 0.41% i Telemach čak 89.69% tržišta.

0
❤️
0
👍
0
😲
0
😢
0
😠
2

Nema komentara