STIGAO JE! TeleSrbija Secure Drop servis pruža bezbedno okruženje za dostavljanje poverljivih dokumenata!

STIGAO JE! TeleSrbija Secure Drop servis pruža bezbedno okruženje za dostavljanje poverljivih dokumenata!

Foto: montaža, TeleSrbija, Unsplash

Kao što smo i obećali, portal TeleSrbija je pokrenuo Secure Drop Tor skriveni servis za bezbedno dostavljanje informacija i poverljivih dokumenata našoj redakciji.

U skladu sa našim ovlašćenjima i pravima kao elektronski medij registrovan u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima, nismo u obavezi da podelimo identitet naših izvora.

Ipak, kako bismo otklonili bilo kakvu sumnju, kao i mogućnost greške, pritiska, neovlašćenog upada na naše servere, itd., odlučili smo da dokumentaciju prihvatamo preko Tor skrivenog servisa.

Tor skriveni servisi omogućavaju potpunu anonimnost posetioca, i tehnički nam onemogućava da saznamo identitet pošiljaoca dokumenta.

Za dodatnu bezbednost, preporučujemo da ugasite JavaScript i sve ostale interaktivne tehnologije u vašem pregledaču kada posećujete naš Tor skriveni servis.

Da biste pristupili našem Secure Drop Tor skrivenom servisu, neophodan vam je Tor Browser. Pregledač Tor Browser možete preuzeti na zvaničnom sajtu Tor projekta.

Smernice za anonimnost

  1. Nemojte koristiti vaš poslovni računar za slanje dokumenata. 
  2. Ukoliko je to moguće, pokrenite neku od Linux distribucija sa USB memorije, a zatim u okviru Linux okruženja u RAM-u preuzmite Tor Browser i pristupite našem servisu.
  3. Ugasite JavaScript i sve interaktivne tehnologije u Tor Browser-u.
  4. Ukoliko nam šaljete fotografije, obrišite EXIF podatke iz istih. Idealno, napravite screenshot otvorenog fajla i pošaljite nam taj screenshot umesto originala.
  5. Ukoliko šaljete PDF dokument, odštampajte ga na monohromatskom štampaču (najbolje laserski, zbog tzv. žutih tačkica, tj. MIC kodova), zatim skenirajte odštampane papire, i pošaljite nam taj fajl. 
  6. Očistite PDF dokument od metapodataka pre slanja.
  7. Ne unosite lično identifikujuće informacije u polje za opis.
  8. Ukoliko želite da razgovarate sa nama, obratite nam se koristeći Signal aplikaciju, a ne putem mobilne mreže.

Adresa našeg Secure Drop Tor skrivenog servisa:

telesrb6uywa5zn65dfrmwbsc4yig5h5qlmtfht5tca6kctxxwwnemid.onion

Informacije o Secure Drop platformi uvek su dostupne na linku: https://telesrbija.rs/securedrop

Svim našim vernim čitaocima se zahvaljujemo na entuzijazmu i pozitivnim komentarima posvećenim radu portala TeleSrbija, a ovim potezom želimo da još intenzivnije radimo na informisanju javnosti, u saradnji sa kolegama novinarima, uzbunjivačima, zaposlenima kod operatora, i svim drugim licima koja imaju i žele da podele informacije!

3
❤️
3
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

Nema komentara