Kako da koristite sopstveni ruter sa Yettel Hipernet optikom

Kako da koristite sopstveni ruter sa Yettel Hipernet optikom

Foto: PPF Telecom Group

Ukoliko ste postali korisnik Yettel Hipernet interneta, a ne želite da koristite kombinaciju od tri uređaja (ONT + Yettel ruter + Vaš ruter), kako je navedeno u zvaničnim uputstvima Yettel-a, u ovom tekstu ćete naučiti kako da izbacite iz upotrebe ruter koji ste dobili od Yettel-a, i da koristite sopstveni!

Preduslovi

Neophodno je da posedujete ruter sa gigabitnim WAN portom koji omogućava podešavanje VLAN tag na WAN interfejsu, kao i podešavanje PPPoE client konekcije za WAN. Ukoliko Vam nije jasno šta su ovi pojmovi, i ne znate koji ruter da odaberete, ili niste sigurni da li ruter koji posedujete podržava ovakav način povezivanja, preporuka za ruter koji možete da kupite je ASUS RT-AC66U.

Svi MikroTik ruteri, i Ubiquiti EdgeRouter-i podržavaju navedeni način povezivanja, kao i veći broj ASUS, TP-Link, D-Link rutera, i nekih drugih brendova (npr. Tenda, Netis, itd. )

Način funkcionisanja

Yettel Hipernet koristi dva uređaja za povezivanje. ONT (optical network terminal), registrovan kod Telekoma - čiju infrastrukturu koristi Yettel, i Ruter. ONT se bavi „konverzijom signala” iz optičkog u Ethernet, a Ruter vrši autentifikaciju, autorizaciju, i povezivanje na Internet putem PPPoE.

U upotrebi je VLAN 710 za Internet, i koristi se PPPoE za autentifikaciju.

Korak 1. Nabavite PPPoE podatke

PPPoE podatke možete i sami „izvući”, povezivanjem MikroTik rutera sa PPPoE serverom (na VLAN tag 710) sa Yettel ruterom, i gledanjem saobraćaja ili logovanjem neuspešnih prijava na PPPoE server, ali je mnogo jednostavnije onim zvaničnim putem - podnošenjem zahteva za dobijanje PPPoE podataka.

Pozovite call centar 063/9000 sa broja koji je naveden kao kontakt telefon za Hipernet ugovor, i od agenta zatražite da vam pošalje SMS poruku sa PPPoE kredencijalima.

SMS poruka od Yettel-a sa PPPoE kredencijalima

Foto: TeleSrbija / Screenshot

Korak 2. Povežite ruter sa ONT-om

Isključite napajanje ONT-u, i odspojite Yettel ruter. Uključite ASUS ruter ili koji god ruter želite koristite, i podesite ga na sledeći način:

ASUS ruter na Yettel Hipernet, korak 1

Foto: TeleSrbija / Screenshot

Na WAN stranici, podesite tip konekcije na PPPoE, i unesite username i password iz SMS poruke koju ste dobili. MTU, ukoliko vam traži ruter, je 1492. Service Name i Access Concentrator Name ostavite praznim, a ako ruter traži da nešto unesete, upišite malim slovima reč NULL.

ASUS ruter na Yettel Hipernet, korak 2

Foto: TeleSrbija / Screenshot

Nakon toga, biće neophodno da podesite VLAN tag za WAN interfejs, a u slučaju ASUS rutera to se radi tako što odete u LAN podešavanja, zatim IPTV, odaberete ISP Profil Manual, i u prvo polje Internet unesete VID 710, a PRIO (priority) ostavite na 0.

Nakon toga kliknite Apply, ugasite ASUS ruter, povežite Ethernet kabl iz ONT-a sa ASUS ruterom (u WAN port), i prvo upalite ONT a nakon toga ASUS ruter.

Korak 3. Gotovo!

Ukoliko ste sve odradili kako treba, ASUS će dobiti IP adresu od Yettel BNG-a, i samim tim ćete imati pristup Internetu!

Yettel ruter možete vratiti u kutiju. Biće neophodno da ga sačuvate kako biste mogli da ga vratite pri raskidu ugovora.

Bitno je napomenuti da ova konfiguracija nije zvanično podržana od strane Yettel-a, i da ne možete da očekujete bilo kakvu podršku od njih ukoliko ne koristite njihov ruter.

0
❤️
1
👍
0
😲
0
😢
1
😠
0

3 komentara

Nikola
Pozdrav svima. Da li ima razlike u setup-u ukoliko posedujem javnu staticku IP adresu od Yettel-a? Da li i dalje za tip konekcije biram PPPoE kredencijale ili je drugaciji vid setup-a?
Marko Lazarević
Hvala puno na uputstvu! Besprekorno, puno si mi pomogao.
Aleksandar
Odakle Yettelu uopšte ideja da se koriste tri uređaja? (ONT + Yettel ruter + Vaš ruter)
Da li to njihov ruter nema WiFi na sebi ili neki drugi razlog?