Kragujević: Mobi banka (odnosno sada Yettel Bank) i ove godine „ima izazove”

Kragujević: Mobi banka (odnosno sada Yettel Bank) i ove godine „ima izazove”

Foto: United Media Sarl Luksemburg/n1info.rs, TeleSrbija montaža

KOLUMNU PIŠE

MILAN KRAGUJEVIĆ — Stručnjak za tržište telekomunikacija, IKT novinar, ljubitelj računara i umrežavanja, IT inženjer, urednik i osnivač portala TeleSrbija.

Kao što sam prošle godine upozorio, Mobi Banka, sada Yettel Bank, ponovo ima "izazove", jer ovo nije banka koja posluje ozbiljno i sa integritetom, i ne treba koristiti njihove usluge.

U ovom kratkom obraćanju, hoću samo da citiram samog sebe, iz teksta datiranog na 30. jul 2023. godine, kada sam pisao o dotadašnjim "izazovima" sa kojima se herojski borila - i izgubila - Mobi krš banka.

"Cinik u meni pretpostavlja da su ti incidenti, pardon, izazovi kako ih naziva rukovodstvo Mobi krš banke, uvek u avgustu ili pred sam avgust, zato što svi radnici koji "znaju" da održavaju sisteme banke odlaze na odmor u tom periodu, pa je cela nesveta kreacija špageti C# koda i Oracle SQL bljuvotina ostavljena da se stara sama o sebi, bez nadzora. " - tekst Kragujević: Mobi banka je najgora banka u Srbiji

Mobi krš banka, odnosno sada rebrandirana u Yettel Bank (doduše ebanking im se i dalje zove Mobi banka, i nalazi na https://online.mobibanka.rs gde je i ranije bio) ponovo brlja finansijsko stanje klijenata.

Za razliku od dosadašnjih brljanja, ova nesveta kreacija špageti koda je sada - umesto da klijentima neosnovano ODUZME novac, autonomno odlučila da klijentima neosnovano DODA novac, pa se desilo da su ljudi trošili novac koji nisu imali, a koji je banka kasnije oduzela, te ih je stavila u nedozvoljeni minus.

Poštovani/a,

Usled tehničke greške u knjiženju kartičnih transakcija do koje je došlo 6. juna 2024. godine, imali ste veće raspoloživo stanje na Vašem tekućem računu. Potrošnjom neosnovanog uvećanog raspoloživog stanja, Vaš tekući račun je, nakon izvršenih korekcija, dospeo u nedozvoljeno prekoračenje.

U znak izvinjenja zbog nastale situacije, a ukoliko dug za nedozvoljeno prekoračenje izmirite u celosti, zaključno sa 30. junom 2024. godine, početkom narednog meseca otpisaćemo zateznu kamatu za nedozvoljeno prekoračenje po tekućem računu do kog je došlo zbog navedene situacije.

Molimo Vas da dug izmirite najkasnije do 30.06.2024. godine.

Zahvaljujemo na Vašem strpljenju i razumevanju. Potrudićemo se da svojim proizvodima, uslugama i načinom rada opravdamo ukazano poverenje.

Uvek tu,
Yettel Bank

Ovako je glasio mejl koji je - sada već rebrandirana - Yettel Bank poslala nekim klijentima, a čiji screenshot je objavilo udruženje bankarskih klijenata "Efektiva".

Sam problem koji su sistemi rebrandirane Mobi krš banke izazvali, nimalo me nije iznenadio, jer smo već videli da ova platforma, koja kod NBS živi na staroj slavi propale KBC Banke, nije u stanju da precizno, tačno i uvek dostupno vodi evidenciju o raspoloživim sredstvima svih klijenata, što je - morate se složiti - prva i osnovna funkcija banke.

Ono što me je iznenadilo jeste to da u samom mejlu nisu iskoristili reč "izazov" nijednom, već su napisali "tehnička greška" i "navedena situacija", moguće jer je osoba koja inače ispravlja sve moguće opise i sinonime za grešku u reč "izazov" - takođe na odmoru, kao i ključno lice DevOps tima koje ovakve "izazove" ili "tehničke greške" inače sprečava tokom hladnijih meseca u godini.

Kako naizgled niko, pa ni Narodna Banka Srbije, ne vodi evidenciju o izazovima, tehničkim greškama i navednim ili nenavedenim situacijama kroz koje prolazi Yettel Bank odnosno bivša Mobi krš banka, u ime interesa javnosti, napisao sam i ovaj kratak tekst kako bih postavio stubić-marker i na ovom mestu nezgode, te upozorio sadašnje i buduće klijente Yettel Mobi krš Banke da obrate posebnu pažnju kada koriste usluge ovog - da se citiram iz prethodnog teksta - jeftinog izgovora od banke, jer se vrlo lako može desiti da sutradan baš vaš novac bude taj kojeg je progutala Oracle baza.

0
❤️
2
👍
0
😲
1
😢
5
😠
0

6 komentara

Marko
Hvala Bogu, pa nisam vise kod njih dobre 2 godine i glava mi je mirna.
Bane
Milane, ajde da sačekamo tranzicioni period koji bi trebalo da se okonča za neka 2-3 meseca.
Ako sve bude bilo kao i do sada, onda nastavi sa pljuvanjem. :)

Trenutno je se kozmetičke prirode, kao što i sam vidiš backend je i dalje stari sistem.
Valjda su bili pametni da odrade sve od nule.
Ako nisu, onda i ne treba biti njihov klijent.
TeleSrbija
Pozdrav Bane,

Hvala ti na komentaru.

Uzimajući u obzir da je u pitanju banka, kao i da probleme na koje ukazujem imaju već barem 5 godina koliko to aktivno pratim, smatram da je konstruktivna kritika izrazito bitna u svakom trenutku, pa i tokom - kako ti nazivaš - tranzicionog perioda.

Ne postoji razlog da očekujemo da će banka menjati softversku platformu, jer je nije menjala ni kada je rebrandirana iz Telenor Banke u Mobi krš banku. Banka će samo rebrandirati svoj web interfejs, kako su radili i tokom prethodne promene imena.

Izrazito je neprimereno prema klijentima ovog jadnog izgovora za banku ovakav način rada, i isto tako mislim da Narodna banka Srbije već deceniju i duže štiti interese banaka umesto da postupa u cilju ostvarivanja stabilnog, efikasnog i odgovornog bankarskog sistema u državi, usled čega ova priča sa Mobi krš bankom samo odjekuje druge, dublje, probleme u regulativi.

Sve najbolje,
Milan
TeleSrbija
Bane
Milane, u pravu si naročito pošto si njihov klijent.
No, hajde da budemo malo optimisti, makar još 2-3 meseca a ako ni tad ne urade ništa, znaš šta ti je činiti.
Gašenje računa i još jedan članak o njihovoj neozbiljnosti.

Svakako ne postoji perfektna banka, kako kod nas tako i u svetu ali sama priča oko Telenor/Mobi/Yettel banke mi nije držala vodu iz više razloga, naročito dok su norvežani sve držali i dopustili u samom startu da mnoge stvari ne rade kako treba.

O novim vlasnicima nema puno priče o tome koliko su kvalitetni, jer nisu i to u više segmetnih grana kojima se bave.

Gledam kako se banke ukrupnjavaju i moliš se samo da "dobra" banka kupi "lošu" ali to nije uvek slučaj.

Yettel banka je imala sjajnu mogućnost da budu superiorna banka ali ta prilika je ispuštena na samom početku balade i veoma teško da će se nešto promeniti.

No, kao što rekoh hajde da sačekamo još ta 2-3 meseca i ako se ne pokažu, to je to, kraj priče.
Alex
Dobro Kragujeviću, razumemo svi da si MTS bot, ali preteruješ sa pljuvanjen
TeleSrbija
Poštovani,

Poslali ste ovaj komentar sa kompanijske IP adrese, registrovane na Cetin doo u Beogradu.

Sve najbolje,
TeleSrbija