Ministar: Srbija raspisuje aukciju za 5G mrežu u 2024.

Ministar: Srbija raspisuje aukciju za 5G mrežu u 2024.

Foto: Depositphotos

Aukcija za 5G mrežu u Srbiji biće objavljena ove godine, najavio je danas na Kopaonik biznis forumu Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija.

Jovanović se na panelu posvećenom telekomunikacijama našalio da će to biti 1. aprila ali je naknadno pojasnio da predstoje procedure i izbor nove vlade, tako da će ceo proces početi kasnije, odnosno do kraja godine. Plan je da do održavanja EXPO cela država bude prekrivena 5G mrežom, što bi trebalo da omogući korišćenje autonomnih vozila u okviru međunarodne izložbe.

Razlog zbog čega do sada nije raspisivana aukcija jeste bio nedostatak propisa o elektronskim komunikacijama, ali i to što je postojeća 4G mreža zadovoljavala potrebe korisnika.

Pošto se u domaćoj javnosti dosta dugo polemiše o ovome i ček aukcija za 5G mrežu koja je više puta najavljivana, a potom odlagana, ministar Mihailović je objasnio da je naše tržište kada je u pitanju 4G je veoma kvalitetno.

"Nedostajao je zakon o elektronskim komunikacijama. Usvojen je prošle godine i on daje osnov za 5G mrežu. Čekamo sledeću vladu koja će uskoro biti formirana, posebno za pripremu aukcije i uvođenje 5G mreže. Želimo maksimalno da ubrzamo sa time", rekao je ministar informisanja i telekomunikacija.

Izvor: Bloomberg Adria

Korekcija: Ova vest je inicijalno sadržala pogrešnu informaciju da će aukcija biti objavljena 1. aprila. Najiskrenije se izvinjavamo na nenamernoj grešci.

2
❤️
0
👍
2
😲
1
😢
1
😠
1

Nema komentara