MIT: Selo Pocerski Metković 30. u Srbiji u kojem je uveden brzi internet

MIT: Selo Pocerski Metković 30. u Srbiji u kojem je uveden brzi internet

Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

Ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović i gradonačelnik Šapca, Aleksandar Pajić obišli su danas selo Pocerski Metković, kod Šapca, povodom završetka radova u tom mestu, u okviru Projekta izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Republike Srbije.

„Selo Pocerski Metković je 30. u Srbiji koje je dobilo brzi internet, dok je u toku izgradnja u još 75 sela, zahvaljujući kapitalnom projektu Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Izgradnjom optičke, telekomunikacione infrastrukture se u ruralnim predelima obezbeđuje brzi internet, protoka preko 100Mb/s. Naš cilj je precizan i jasan: da do 2025. godine 99% sela u Srbiji dobije brzi internet. U tu svrhu izgradićemo više od 4.700 km optičkih trasa i povezaćemo više od 120.000 domaćinstava i oko 720 školskih objekata u više od 700 sela“, istakao je ministar Jovanović.

Uvođenjem brzog interneta u selima obezbeđuje se dostupnost usluga elektronske uprave, digitalna nastava i digitalni sadržaji i u najmanjim, izdvojenim odeljenjima osnovnih škola u Srbiji, pokretanje biznisa i mogućnosti da se koristi elektronska trgovina kako bi poljoprivredni i drugi proizvodi bili dostupni u svakom trenutku preko interneta, kao i praćenje multimedijalnog sadržaja – više stotina televizijskih kanala, zabavnog i naučnog programa, sportskog i filmskog programa, fiksne i mobilne telefonije.

Tokom posete OŠ „Laza K. Lazarević“ u selu Pocerski Metković, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je zajedno sa Telekomom Srbija opremilo školu sa laptop računarom i projektorom. Pored ministra Jovanovića, događaju su prisustvovali i generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić, gradonačelnik Šapca, Aleksandar Pajić, načelnik Mačvanskog upravnog okruga, Željko Marjanović i direktor OŠ „Laza K. Lazarević“, Milan Blagojević.

Ministar je ovom prilikom posetio Gradsku kuću u Šapcu gde je održan sastanak sa gradonačelnikom Šapca, Aleksandrom Pajićem i načelnikom Mačvanskog upravnog okruga Željkom Marjanovićem. Na sastanku se razgovaralo o unapređenju usluga elektronske uprave, koliko je digitalizacija doprinela da javna uprava postane efikasan servis građana i koliko stvari građani mogu da završe preko svog mobilnog telefona ili računara.

Napredak u realizaciji ovog projekta i plan za povezivanje sela se nalazi na sajtu Ministarstva mit.gov.rs.

0
❤️
0
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

Nema komentara