Operator Sat Trakt (STCable) “nestao sa Interneta”, u prekidu svi servisi!

Operator Sat Trakt (STCable) “nestao sa Interneta”, u prekidu svi servisi!

Foto: ST Cable

Operator Sat Trakt (ST Cable) doživeo je - za sada nije poznato kakav - incident, koji je uzrokovao da prestanu da oglašavaju svoje IP adrese sa svog ASN-a (AS41897). 

Incident se dogodio oko 12h.

Navedeno je uzrokovalo da sve usluge operatora, na svim lokacijama gde pružaju usluge, prestanu da funkcionišu, uključujući i web servere - zbog čega web sajt operatora nije dostupan - kao i mrežu fiksne telefonije - usled čega ni kontakt centar operatora nije dostupan.

Uvidom u istoriju BGP announcementa za Sat Traktov ASN utvrđeno je da je operator prestao da announce-uje sve svoje IP opsege u periodu od 12:05 do 12:50, nakon čega su se svi blokovi vratili. Zanimljivo je da IPv6 nije imao pad, no svakako Sat Trakt ne koristi IPv6 za rezidencijalne korisnike.

Pokušali smo da stupimo u kontakt sa Sat Traktom kako bismo dobili više informacija o vrsti incidenta koji je uzrokovao prekid, ali kako im ne funkcioniše ni mejl server niti telefoni, nismo u mogućnosti da dopremo do njih. 

Sat Trakt je preko svoje Fejsbuk stranice objavio sledeće saopštenje danas oko 18h:

Poštovani korisnici

Izvinjavamo se zbog tehničkih smetnji, televizija je nedavno proradila, ali i dalje postoje problemi sa uslugom interneta.  Molimo Vas za strpljenje, naše kolege su na terenu i mukotrpno rade kako bi uspeli da saniraju kvar.

Vaš Sat-Trakt.

Dan posle, 23.06. od 06h ujutru, web sajt operatora je ponovo u funkciji. I dalje nema informacija o tome šta im se tačno desilo. Pretpostavljamo da je u pitanju miskonfiguracija core rutera koja je dropovala sve announcemente.

Kada/ako budemo dobili odgovor od operatora, ažuriraćemo tekst.

0
❤️
4
👍
0
😲
0
😢
0
😠
0

Nema komentara