Pet godina postojanja Supernove

Pet godina postojanja Supernove

Foto: Supernova, PCPress

30. marta 2019. godine, na svečanom launch događaju, tadašnji koordinator za Internet i multimediju Telekoma, Vladimir Lučić, predstavio je novi brend, Supernova, pod kojim je Telekom nameravao da pruža usluge preko kablovske pristupne mreže.

Već 1. aprila 2019. godine, korisnici Kopernikusa, Radijus Vektora i AVCom-a, postali su korisnici Supernove, brenda usluga pod kojim su svi operatori koje je Telekom kupio pružali usluge.

U tom trenutku, malo šta se promenilo, osim što su korisnici dobili novi Supernova info kanal na svojim televizorima, i što su ukinuti brojevi telefona i web sajtovi starih operatora, a sve je zamenio web sajt mojasupernova.rs i call centar 19911.

Supernova je tada posedovala većinski kablovsku pristupnu mrežu, sa malim delovima optike, i u ponudi je imala Internet brzine do 120/15 Mbps, kao i Super Par Start/Plus, zatim Super Sve Start, Plus pakete.

Super Par paketi su imali TV i NET uslugu, dok su Super Sve paketi imali TV, NET i Fiksni.

U prvih godinu i po dana, dok je trajala zamena opreme i usklađivanje sistema, svi kanali su bili otključani, a na Radijus Vektor mreži su se mogli autorizovati svi kablovski modemi, doduše sa brzinom od 10/1 Mbps.

Vremenom, kako su se delovi mreže starih operatora menjali, jezgra gasila, i oprema menjala, tako su iščezavali tragovi starih operatora koji su prethodili Supernovi.

Dok je trajala ta "migracija", korisnici su imali različite TV kanale u zavisnosti od toga kod kog "bivšeg" operatora su imali usluge, odnosno na čijoj infrastrukturi. Tako su, na primer, korisnici Groneta imali i United Media kanale i Telekomove kanale do kraja 2020. godine, dok je korisnicima Kopernikusa i Radijus Vektora to dosta ranije ukinuto.

Jedno po jedno pravno lice je utapano u bivši Kopernikus Tehnology, sada Moja Supernova doo, da bi se 1. juna 2021. godine, Moja Supernova doo spojila sa Telekom Srbija ad i zvanično prestala da postoji kao odvojeno pravno lice.

Supernova je u međuvremenu podigla brzine, pa je na primer, na dan pisanja teksta, najveća dostupna brzina 400/20 Mbps na coax infrastrukturi tj. 1000/500 Mbps na optičkoj infrastrukturi. 

Uveli su Move Box, odnosno Android STB koji omogućava ne samo vraćanje unazad, već podržava hibridni režim rada, gde se za gledanje televizije uživo koristi DVB-C signal na koaksijalnom kablu dok vraćanje unazad i video klub idu preko Interneta. Štaviše, do sada smo prošli 4 revizije Move Box-a, dva hibridna i dva OTT ili "All-IP" koji samo koriste Internet za televiziju.

Supernova kao brend je za ove pet godine prošla kroz jednu izvanrednu transformaciju, pre svega sa tehničke strane, i danas predstavlja objedinjenu IP mrežu i TV headend, nastupajući i dalje odvojeno od Telekomove MTS ponude, ali usklađena sa njom.

Ipak, priči još nije došao kraj, jer je u toku gašenje Exe Net-a, koji - i ako je pripojen Telekomu, i dalje postoji u vidu Super Exe paketa, sa drugačijim cenama i brzinama.

Ove godine, korisnike očekuje novi Move Box, sa sertifikovanim Android TV operativnim sistemom koji čak ima i Netflix device sertifikat, kao i nastavak daljeg širenja GPON infrastrukture.

Supernova je danas po malo čemu različita od MTS ponude, posebno na optičkoj infrastrukturi. Ipak, u pozadini još uvek postoje određene razlike između "MTS" i "Supernova" usluga, koje se polako, jedna po jedna, spajaju i homogenizuju.

Ne možemo da znamo hoće li se, i kada, Supernova kao brend ugasiti, ali će biti zanimljivo ispratiti dalji razvoj dešavanja.

Srećan rođendan, Supernova!

1
❤️
2
👍
0
😲
1
😢
2
😠
1

Nema komentara